Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Herbata Biała Silver Needle - 100g40,00 zł
Herbata Biała Pai Mu Tan Dan - 100g15,00 zł
Herbata Biała Białe Mango Pai Mu Tan Dan - 50g9,99 zł
Herbata Biała Mao Feng King White - 100g25,00 zł
Herbata Biała Mao Feng King White - 50g15,00 zł
Herbata Biała Silver Needle - 500g170,00 zł
Herbata Biała Silver Needle - 50g25,00 zł
Herbata Biała White MoonLight Światło Księżyca - 100g30,00 zł
Herbata Biała Biała Dama Pai Mu Tan Dan - 50g9,99 zł
Herbata Biała Pai Mu Tan Dan - 500g70,00 zł