Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
There are currently no product reviews.
Write ReviewThe owner of the online store does not guarantee that the published opinions come from consumers who have used or purchased a given product.
- Siatka wędliniarska do szynki - 160/48/4 - 1m£3.36
- Nić wędliniarska sznurek bawełniany biały 250g£3.15
- Peklosól - sól peklująca - 1kg£1.68
- Siatka wędliniarska do szynki - 180/48/4 - 1m£2.73
- Nić wędliniarska sznurek bawełniany biały 250g£3.15
- Peklosól - sól peklująca - 1kg£4.62
- Siatka wędliniarska do szynki - 180/48/4 - 1m£3.99