Suszone kwiaty Lilii są nie tylko wyśmienitą przyprawa w kuchni, mają też duże znaczenie dla naszego zdrowia. Poniżej przedstawiamy Państwu tylko niektóre z właściwości pięknego kwiatu Lilii, oraz jej zastosowanie w kuchni.
Suszone kwiaty lilii zawierają dużą ilość błonnika, sodu i węglowodanów, białka i skrobi, a także niewielkie ilości wapnia, żelaza, fosforu, witaminy B1, witaminy B2 i witaminę C.
Kwiat Lilii zaparzony jako herbatka jest pysznym napojem o bogatym I przyjemnym aromacie.
Suszone pączki lilii to również świetna przyprawa w naszej kuchni, choć niepozorna z wyglądu, ma piękny, kwiatowo-morelowy zapach. Najbardziej znana jest w kuchni chińskiej, ale znajdzie zastosowanie i w potrawach europejskich.
Chińczycy traktują je jak przyprawę albo warzywo, bardzo często łączą kwiaty z grzybami mun. W takiej kombinacji pojawiają się w tzw. pikantnej i kwaśnej zupie. Sprawdzą się również w innych azjatyckich zupach: i wytrawnych, i słodkich.
Parametry:
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Składniki: kwiat Lilli płatek
- Opakowanie: saszetka typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
- Atest: dopuszczone do bezpośredniego spożycia
Jadalne kwiaty mogą w ciekawy sposób urozmaicić posiłki dodając im koloru, intrygującego smaku i pewnej dozy ekstrawagancji. Niektóre z nich mają ostry smak, a inne mają typowy kwiatowy i aromatyczny.
Opakowanie:
Saszetka typu DOYPACK która umożliwia powtórne zamknięcie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty.
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest uszczelniona i odporna na wilgoć i obce zapachy.
O bezpiecznym jedzeniu kwiatów
Wydawać się mogłoby, że jedzenie kwiatów jest zupełnie bezpieczne, ale niestety może skończyć się chorobą. Nie każdy, choćby najpiękniejszy kwiat jest jadalny, może być zabójczy. Bez obaw, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, nic Ci się niestanie:
- Jedz kwiaty, o których wiesz, że są bezpieczne do spożycia – jeśli nie masz pewności, skonsultuj się z podręcznikiem na temat jadalnych kwiatów i roślin.
- Jedz kwiaty, które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane pestycydami lub innymi chemikaliami.
- Nie jedz przydrożnych kwiatów ani tych zebranych w publicznych parkach. W obu przypadkach rośliny mogą być traktowane pestycydami lub herbicydami, a kwiaty przydrożne mogą być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.
- Zjedz tylko płatki – usuń słupki i pręciki przed jedzeniem.
- Jeśli cierpisz na alergie, stopniowo wprowadzaj jadalne kwiaty, ponieważ mogą zaostrzyć reakcje alergiczne.
- Aby zachować świeżość kwiatów, umieść je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstaw do lodówki w hermetycznym pojemniku. Niektóre mogą przetrwać do 10 dni w ten sposób.
- Zawsze pamiętaj, aby używać oszczędnie kwiatów w twoich przepisach ze względu na komplikacje pokarmowe, które mogą wystąpić przy dużej konsumpcji. Większość kwiatów ziołowych ma smak podobny do liścia, ale bardziej pikantny.
źródło: naturalniezdrowy
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Kiełki Rzodkiewka Red Coral - 250g nasiona na15,00 zł
- Kiełki Brokuł - 100g nasiona na9,99 zł
- Kiełki Rzeżucha - 500g nasiona na12,00 zł
- Kiełki Rzodkiewka China Rose - 250g nasiona na15,00 zł
- Kiełki Burak Bycza Krew - 100g nasiona na10,00 zł
- Kiełki Rzodkiewka Red Purple nasiona na Kiełki 250g27,00 zł
- Kiełki Burak Ćwikłowy - 100g nasiona na6,00 zł
- Kiełki Rzodkiewka Red Coral - 100g nasiona na10,00 zł
- Kiełki Brokuł - 50g nasiona na4,99 zł
- Kiełki Rzeżucha - 100g nasiona na5,00 zł