Tłumacz Google
Suszony hibiskus jest jadalny i np. uznawany w Meksyku jako przysmak. Robi się z niego napary, herbatki o głębokiej czerwonej barwie i przyjemnym, kwaskowym smaku (dodaje się do mieszanek ziołowych aby poprawić kolor i smak). Herbata taka może być spożywana na gorąco i na zimno jako orzeźwiający, gaszący pragnienie napar. Wiele gatunków hibiskusa uprawianych jest jako rośliny ozdobne (ze względu na kwiaty). Niektóre gatunki hibiskusa używane są w zakładach spożywczych jako naturalny barwnik, używa się go też do wyrobu papieru.
Parametry:
- Kraj uprawy: Nigeria / Egipt
- Barwa: bordowo-wiśniowa z jasnymi przebarwieniami
- Zapach: słaby, swoista
- Konsystencja: kwiat cały lub połówki - lekko elastyczna, nieznacznie łamliwa
- Napar: charakterystyczny, kwaśno-cierpki
- Warunki przechowywania: pomieszczenia suche, wilgotność względna do 75%, temperatura max. 25°C, chronić od światła
- Opakowanie: saszetka przezroczysta typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Szukaj