Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Polska
Łódź
Duńska 1g
91-204
sklep@winoszarnia.pl
+42 244-90-09
Polska
Łódź
Duńska 1g
91-204
sklep@winoszarnia.pl
+42 244-90-09
Słonecznik łuskany ziarno - 1kg10,00 zł
Siemię lniane brązowe - 1kg8,00 zł
Soda Oczyszczona E500 - 1kg8,00 zł
Sezam łuskany 1kg18,00 zł
Żurawina suszona cięta - 1kg31,00 zł
Słonecznik łuskany ziarno - 500g6,00 zł
Daktyle Suszone bez pestek - 1kg12,00 zł
Śliwka suszona Eliot - 1kg26,00 zł
Popcorn - Kukurydza - 1kg9,00 zł
Kwasek Cytrynowy Jednowodny E330 - 1kg15,00 zł