Roślina wieloletnia o wzniesionych łodygach z wąsami i delikatnie owłosionymi liśćmi. Świeże lub suszone części roślin używa się do sałatek, kwaszenia ogórków, pieczonego drobiu, baraniny i podrobów. Wysiew nasion od połowy III do V. Rozsadę sadzić w maju. Estragon można ścinać podczas całego okresu wegetacyjnego.
Aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski.
Estragon posiada różne właściwości lecznicze, uzupełnia niedobór witaminy A, która w naszym organizmie odpowiedzialna jest za proces widzenia oraz pozytywnie działa na układ immunologiczny, co powoduje, że wzmacnia się nasza odporność.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.