Skorzonera to bardzo plenne lekkostrawne warzywo o dużej wartości odżywczej i dietetycznej, którego część jadalną stanowią proste korzenie spichrzowe o długości ponad 30 cm. Czarnobrązowa skórka okrywa biały. słodki, delikatny miąższ. Po obraniu i ugotowaniu przypomina on w smaku szparagi, młode liście można spożywać jak sałatę. W ziołolecznictwie stosowana w leczeniu chorób przewodu pokarmowego oraz jako lek nasercowy i przeciwbólowy. Wysiew do inspektu III-IV lub bezpośrednio do gruntu w V.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.