Szybko rosnąca roślina jednoroczna o płożących silnie rozgałęzionych pędach i ciemnozielonych romboidalnych, mięsistych liściach. Liście i pędy są bogatym źródłem witaminy C, karotenu, wapnia, fosforu czy też żelaza. Spożywanie szpinaku nowozelandzkiego wpływa odmładzająco, dezynfekująco na organizmu. Nasiona kiełkują długo, 20-40 dni, najlepiej więc wysiać je po 2-3 do wielodoniczek, w końcu III lub na początku IV. Na miejsce stałe rośliny sadzić w drugiej połowie V. Można także stosować siew bezpośredni do gruntu w końcu IV do połowy V.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.