Tłumacz Google
Strona głównaSerowarstwoKultury bakteryjne do jogurtu, na 10l mleka
Co łączy mleko z bakteriami? Okazuje się, że… kultura, a właściwie całkiem spora ilość kultur. I że do tego jest to połączenie bardzo korzystne, które nawet najlepsze, ale przecież zwykłe mleko wynosi na wyżyny smaku i gęstości pysznego jogurtu.
Kultury bakteryjne zakwaszają mleko (zmieniają jego pH), dzięki czemu nadają powstającemu jogurtowi ciekawy smak, np. delikatny, słodkawo-maślany. Są także odpowiedzialne za odpowiednią strukturę jogurtu.
Parametry:
- Wydajność: 0,9g na 1-3 l mleka
- Masa netto: 5x0,9g kultur bakteryjnych
- Składniki: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
- Przechowywanie:<0oC
Sposób użycia do zaszczepienia 1 litra mleka:
- Zmieszaj razem pół litra wrzącego mleka i pół litra schłodzonego mleka w zamkniętym pojemniku. Mleko powinno osiągnąć temperaturę odpowiednią do zaszczepienia mleka kulturą, czyli między 42oC a 45oC. Jeśli używasz urządzenia do robienia jogurtu, weź mleko o temperaturze pokojowej.
- Dodaj jedno opakowanie Natural Yogurt do mleka i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się proszku.
- Przykryj pojemnik, ustaw go w ciepłej kąpieli wodnej lub w skrzynce izotermicznej i utrzymuj jego temperaturę przez minimum 6 do 8 godzin. Jeśli korzystasz z urządzenia do robienia jogurtu, postępuj zgodnie z instrukcją dla tego sprzętu.
- Jogurt jest gotowy i może być przechowywany w warunkach chłodniczych do tygodnia.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Klienci polecają również:
Szukaj