Kiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy.
Kiełki jarmużu mają oryginalny i delikatnie ostrawy smak. Dodane do sałatki czy twarogu z pewnością urozmaicą ich smak. Idealne także do kanapek.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Jarmuż Czerwony
- Opakowanie: saszetka doypack z zamknięciem strunowym
- Czas kiełkowania: 3-6 dni
- Czas namaczania nasion: 6-12h
- Nawadnianie: 2-3 razy dziennie
- Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
- Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B, C, E i K
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2cm, po 3-4 dniach.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.