Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Pestka Dyni - 1kg27,00 zł
- Daktyle Suszone bez pestek - 500g6,00 zł
- Pestka Dyni - 500g15,00 zł
- Orzechy Ziemne Prażone - 1kg bez soli Arachidowe15,00 zł
- ORZECHY WŁOSKIE 1kg ŁUSKANE naturalne30,00 zł
- PŁATKI MIGDAŁOWE, migdały PŁATEK 500g22,00 zł
- ORZECHY WŁOSKIE 500g ŁUSKANE naturalne15,00 zł
- PŁATKI MIGDAŁOWE, migdały PŁATEK 100g5,00 zł
- PŁATKI MIGDAŁOWE, migdały PŁATEK 1kg34,00 zł
- Mak Niebieski - 1kg19,00 zł