Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Podpuszczka Sucha 5x1g mikrobiologiczna MicroClag9,00 zł
- Chlorek wapnia - 100g5,00 zł
- Podpuszczka Płynna 50ml mikrobiologiczna MicroClag11,00 zł
- Mieszanka przypraw do sera - Pomidorowa4,00 zł
- Chusta Serowarska Klinek Mały 360 x 320 x 450 2 szt.5,00 zł
- Mieszanka przypraw do sera - Wiosenna - 20g4,00 zł
- Mieszanka przypraw do sera - Bułgarska2,99 zł
- Mieszanka przypraw do sera - Paprykowa4,00 zł
- Podpuszczka Płynna naturalna 50ml cielęca do sera11,00 zł
- Zestaw serowarski do sera korycińskiego50,00 zł