Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Parametry:
- Składniki: nasiona na kiełki Fasola Adzuki
- Czas kiełkowania: 5-6 dni
- Czas namaczania nasion: 10-12 h
- Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
- Inne: Błonnik, fitosterol, białko (25%)
źródło: kielki.info
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Liść Laurowy Cały - 100g Przyprawa6,00 zł
- Pieprz czarny Ziarno Ziarnisty - 100g Przyprawa peklowanie5,00 zł
- Ziele Angielskie Ziarna - 100g Przyprawa peklowanie7,50 zł
- Majeranek suszony - 100g Przyprawa peklowanie4,00 zł
- Czosnek granulowany suszony - 100g5,00 zł
- Pieprz Kolorowy Ziarno - 100g Ziarnisty6,50 zł
- Papryka słodka mielona 100g5,00 zł
- Pomidory z czosnkiem i bazylią 100g Mieszanka7,00 zł
- Goździki Całe - 100g9,99 zł
- Cynamon Mielony - 100g4,00 zł