Opinie o Nas
Winoszarnia
Menu
Strona głównaSerowarstwoZestaw serowarski podpuszczka chusta serowarska

Zestaw serowarski podpuszczka chusta serowarska

32,00 zł

Producent: winoszarnia
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (892 szt)
Waga:1.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt

Zyskujesz 2 punktów Punkty programu lojalnościowego
Kupując produkty objęte programem lojalnościowym, zbierasz punkty, które możesz później wymienić na kupony rabatowe do wykorzystania w sklepie.
Opcja dostępna tylko dla klientów zarejestrowanych.

Sklad zestawu:

Podpuszczka Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei.

Chusta serowarska Salami 40 x 14 cm
Chusta serowarska idealna do domowej produkcji sera. Domowy wyrób sera to jeden z najwczesniejszych rodzajów SLOW FOOD. Im dluzej dojrzewa tym jest lepszy. Najlepiej smakuje jedzony w gronie przyjaciól razem ze swiezym, pachnacym domowym chlebem i popijany domowym winem. Taka atmosfera idelanie pasuje do tej idei - jedzenia prostych produktów przygotowanych samemu z troska o najmniejszy szczegól.

Forma serowarska okragla - 300g Uniwersalna forma serowarska do domowej produkcji serów podpuszczkowych.
Przy wykorzystaniu tej formy otrzymuje sie ser w ksztalcie walca o wadze 300g.
Bardzo trwala, wykonana z wytrzymalego tworzywa posiadajacego atesty do kontaktu z zywnoscia.
Forma posiada otwory przez które odcieka serwatka oraz nózki, które powoduja, ze odciekajacy plyn nie styka sie z serem.

Termometr spozywczy 230/17mm, 0°C +100°C
  • Termometr cieczowy, szklany
  • Zakres pomiarowy urzadzenia od 0oC do +100 oC
  • Tolerancja bledu do ok +/- 1°C
SER DOMOWY Z ZIOLAMI:

Skladniki:
  • Mleko niskopasteryzowane lub mleko krowie
  • Kultury bakteryjne lub jogurt naturalny z zywymi kulturami bakterii mlekowych
  • Chlorek wapnia
  • Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/100 l mleka)
  • Ziola lub inne dodatki np. platki papryki, suszone, pomidory, czarnuszka, czarny sezam, swiezo zmielony czerwony pieprz, ziola prowansalskie, oliwki, orzechy wloskie, suszona zurawina
Sposób wykonania:
  • Podgrzej mleko do temperatury 37-38 °C.
  • Do mleka dodaj odpowiednia ilosc chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilosci przegotowanej wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min.
  • Zapraw mleko odpowiednia iloscia kultur bakteryjnych lub jogurtu, delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w cieplym miejscu na okolo 1 godzine.
  • Nastepnie dodaj odpowiednia ilosc podpuszczki, wczesniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38 °C, wymieszaj i pozostaw do wytworzenia zwartego skrzepu (ok. 50-70 min). Wytworzony skrzep pokrój w kostke o boku 2 cm.
  • Pozostaw na 15 min, po czym rozdrobnij rekami. Poczekaj kolejne 15 min, ponownie rozdrobnij.
  • Nastepnie delikatnie i powoli dogrzewaj ziarno do 40 °C.
  • Opcjonalnie dodaj do ziarna ulubione ziola lub inne dodatki.
  • Wytworzona mase serowa przelóz do chusty serowarskiej do odciekniecia na ok. 1 godzine (odcieknietej serwatki nie wylewaj!), a nastepnie przelóz do formy do sera i prasuj z uzyciem praski do sera przez kolejna 1 godz. Po odcieknieciu, ser wyjmij z foremki, natrzyj sola lub wlóz na 1 godz. do solanki.
  • Po tym czasie przelóz ser na deske i odstaw do lodówki, do calkowitego osuszenia i wytworzenia skórki lub pokryj go warstwa oleju (lnianego, oliwy z oliwek) i posyp warstwa ulubionych ziól.


Przepis na solanke: Zmieszaj 1l serwatki, 1l wody oraz 0,5 kg soli kamiennej. Solanka powinna miec temperature 5-15 °C

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
508-382-153
lub
509-783-179
poniedziałek-piątek (10:-18:00)
sklep@winoszarnia.pl
Zobacz także:
  • Forma serowarska kwadratowa, 11x11x8,5, 500 g

    Forma serowarska kwadratowa, 11x11x8,5, 500 g

    8,50 zł

  • Podpuszczka do serów sucha -  5x1g

    Podpuszczka do serów sucha - 5x1g

    4,50 zł

  • Zestaw serowarski z przyprawami

    Zestaw serowarski z przyprawami

    36,00 zł

Klienci polecają również:
  • Mąka orkiszowa Typ 1850 -  1kg

    Mąka orkiszowa Typ 1850 - 1kg

    6,50 zł

  • Mąka orkiszowa Typ 1850 -  5kg

    Mąka orkiszowa Typ 1850 - 5kg

    31,00 zł

  • Słonecznik łuskany ziarno -  1kg

    Słonecznik łuskany ziarno - 1kg

    5,50 zł

  • Śliwka suszona Eliot - 500g

    Śliwka suszona Eliot - 500g

    6,99 zł

  • Mąka żytnia typ 720 - 5kg

    Mąka żytnia typ 720 - 5kg

    10,00 zł

  • Forma serowarska okrągła, 13x13x7, 500 g

    Forma serowarska okrągła, 13x13x7, 500 g

    4,00 zł

...jest pusty

Producent
Powiadomienia

Zestaw serowarski podpuszczka chusta serowarska

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.