Opinie o Nas
Winoszarnia
Menu
Strona głównaSerowarstwoPodpuszczka do serów sucha - 5x1g

Podpuszczka do serów sucha - 5x1g

4,50 zł

Producent: winoszarnia
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (83 szt)
Waga:0.01 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt

Opis:

Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei.

Sposób użycia:

  • oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalnoe do uzżtej przez ciebie ilości mleka
  • rozpuść ją w 50 ml wody
  • w odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj rozpuszczoną podpuszczkę do mleka
  • całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu
Parametry:

    • 1g podpuszczki wystarcza na 10 litrów mleka.
SER DOMOWY Z ZIOLAMI:

      Składniki:
      • Mleko niskopasteryzowane lub mleko krowie
      • Kultury bakteryjne lub jogurt naturalny z zywymi kulturami bakterii mlekowych
      • Chlorek wapnia
      • Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/10 l mleka)
      • Zioła lub inne dodatki np. płatki papryki, suszone, pomidory, czarnuszka, czarny sezam, swiezz zmielony czerwony pieprz, zioła prowansalskie, oliwki, orzechy włoskie, suszona żurawina
      Sposób wykonania:
      • Podgrzej mleko do temperatury 37-38 °C.
      • Do mleka dodaj odpowiednia ilość chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min.
      • Zapraw mleko odpowiednia ilościa kultur bakteryjnych lub jogurtu, delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
      • Następnie dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38 °C, wymieszaj i pozostaw do wytworzenia zwartego skrzepu (ok. 50-70 min). Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 2 cm.
      • Pozostaw na 15 min, po czym rozdrobnij rękami. Poczekaj kolejne 15 min, ponownie rozdrobnij.
      • Nastepnie delikatnie i powoli dogrzewaj ziarno do 40 °C.
      • Opcjonalnie dodaj do ziarna ulubione ziola lub inne dodatki.
      • Wytworzona masę serowa przełóż do chusty serowarskiej do odciekniecia na ok. 1 godzine (odcieknietej serwatki nie wylewaj!), a nastepnie przełóz do formy do sera i prasuj z użyciem praski do sera przez kolejna 1 godz. Po odcieknięciu, ser wyjmij z foremki, natrzyj sola lub włóz na 1 godz. do solanki.
      • Po tym czasie przełóż ser na deskę i odstaw do lodówki, do całkowitego osuszenia i wytworzenia skórki lub pokryj go warstwa oleju (lnianego, oliwy z oliwek) i posyp warstwa ulubionych ziól.


Przepis na solankę:
      Zmieszaj 1l serwatki, 1l wody oraz 0,5 kg soli kamiennej. Solanka powinna mieć temperature 5-15 °C

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
508-382-153
lub
509-783-179
poniedziałek-piątek (10:-18:00)
sklep@winoszarnia.pl
Zobacz także:
  • Zestaw serowarski podpuszczka chusta serowarska

    Zestaw serowarski podpuszczka chusta serowarska

    32,00 zł

  • Zestaw serowarski z przyprawami

    Zestaw serowarski z przyprawami

    36,00 zł

Klienci polecają również:
  • Olej z Pestek Dyni 500 ml Zimno Tłoczony

    Olej z Pestek Dyni 500 ml Zimno Tłoczony

    39,00 zł

  • Węgiel aktywny fantom - 770g

    Węgiel aktywny fantom - 770g

    22,00 zł

  • KOLUMNA filtracyjna szklana na węgiel aktywny

    KOLUMNA filtracyjna szklana na węgiel aktywny

    47,99 zł

  • Zrębki wędzarnicze olcha 100% 4x6x3 - 5kg

    Zrębki wędzarnicze olcha 100% 4x6x3 - 5kg

    14,00 zł

  • Sezam łuskany 1kg

    Sezam łuskany 1kg

    11,00 zł

  • Majeranek - 1kg Przyprawa peklowanie

    Majeranek - 1kg Przyprawa peklowanie

    14,90 zł

...jest pusty

Producent
Powiadomienia

Podpuszczka do serów sucha - 5x1g

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.